Kasza jaglana na oczyszczanie i odkwaszanie

Kasza jaglana zapomniana i wyparta przez inne kaszy wymaga rehabilitacji. Wytwarza się ją z prosa uprawianego przez ludzi już ponad 4000 lat. Dzięki brakowi zainteresowania nią przez uprzemysłowione rolnictwo proso nie uległo technologicznym genetycznym modyfikacjom. W efekcie zachowało wiele korzystnych dla nas pierwotnych zalet. W kuchni tradycyjnej zwana krupami i jagłami, otrzymywana jest z prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Okazuje się, że jej nieduże, żółte ziarenka, z czarną kropką zapobiegają wielu chorobom. Jest łatwo przyswajalna i bardzo pożywna. A co najważniejsze odkwasza nasz organizm. Jest jedyną kaszą a co za tym idzie przetworem zbożowym mającym takie właściwości.

Według medycyny chińskiej kasza jaglana wykazuje właściwości ocieplające. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm. Kleik z kaszy jaglanej polecany jest przy problemach żołądkowych ponieważ jest lekkostrawny i pożywny. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, tak więc można ją polecać nie tylko osobom z celiakią i alergiami, ale również wprowadzać do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych.

Kasza jaglana to także bogactwo witamin i składników mineralnych. Nie dosyć, że lekkostrawna i bardzo odżywcza to zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pełni też funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach.

Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy). Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Dostarcza też witaminy E oraz lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację oraz korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi. Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.

Można ją jadać na różne sposoby. Zamiast ziemniaków, ryżu czy makaronu. Można jako deser ze słodkimi dodatkami, jak choćby z owocami.  Można ugotować ją na wodzie , najlepiej z dodatkiem bakalii. Kaszę jaglaną można podawać do duszonych mięs, zup (krupnik), w zapiekankach oraz jako deser z owocami. Można z niej zrobić pyszne kotlety oraz wymyślać różne inne, ciekawe potrawy według własnej inwencji twórczej.

Spożywanie kaszy jaglanej wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Włączając jagły do naszego menu staniemy się bardziej odporni na choroby, uzupełnimy niedobory witamin i składników mineralnych, zadbamy o naszą szarą i zmęczoną cerę, suche łamliwe włosy i paznokcie.

 

Kasza jaglana  ( proste przepisy)

2 szklanki wrzątku wlać do garnka i wsypać 1 szklankę kaszy jaglanej ( wcześniej dobrze opłukanej w zimnej wodzie)

Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut – do wchłonięcia wody. Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.

Wersja niesłodka: do kaszy jaglanej dodać olej (najlepiej tłoczony na zimno), pokrojone  pomidory, cebulę, szczypior, zioła (takie jakie lubimy ) .

Kasza jaglana z jabłkami

 

Jabłka obrać i pokroić w plasterki,  dusić w rondlu z dodatkiem odrobiny wody i masła przez 10 minut, następnie można dodać umyte i namoczone rodzynki i trochę kropli soku z cytryny, orzechy (np. włoskie albo migdały). Posypać cynamonem, ewentualnie kardamonem i dodać ugotowaną wcześniej kaszę. Zamieszać i podawać polane miodem, ew. posypane cukrem.

 

Kasza jaglana z owocami i imbirem

 

Do 2 szklanek wrzątku wsypać niecałą szklankę kaszy jaglanej, dorzucić pokrojoną w kostkę gruszkę, pokrojone w kostkę słodkie jabłko, 2 łyżki rodzynek, łyżeczkę siemienia lnianego, jeden plasterek świeżego imbir. Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut – do wchłonięcia wody. Podawać z odrobiną masła lub oleju,miodu, cynamonu. Można posypać płatkami migdałowymi ,orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca- najlepiej wcześniej namoczonymi), pestkami (dyni, słonecznika).

 

Babka ziemniaczano – jaglana

2 szklanki kaszy jaglanej  – ugotować
6 dużych ziemniaków – wcześniej ugotowane i ostudzone
1 pęczek koperku lub natki pietruszki
2 łyżki majeranku
1 duża cebula –podsmażona
1 łyżka kurkumy
1 łyżka zmielonego sezamu
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
sól , pieprz do smaku

 

Ziemniaki i kaszę jaglaną  rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać  natkę i/lub koperek,  majeranek,  cebulę, można dodać mięso ,które nam zostało np. z obiadu (kawałki gotowanego mięsa- byle pokrojone w kostkę i nie surowe)   , kurkumę (poprawia trawienie),sezam i siemię lniane , pieprz i sól do smaku ,można dodać też podsmażone pieczarki.

Masę wyłożyć na blaszkę   (okrągłą lub prostokątną, taką by babka miała ok. 4-5 cm wysokości, nie więcej) i wygładzić  powierzchnię .

Wierch można posmarować  gęstą śmietaną, dzięki czemu babka ma piękną złocistą skórkę po upieczeniu.(opcjonalnie)

Piec ok 40 minut w 180*C.

Do babki pasuje sos pieczarkowy, pomidorowy lub po prostu sama :)

 

 

Pasztet z kaszy jaglanej ze szpinakiem

1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
450 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
 1  szkl. migdałów (najlepiej bez skórki)
1 jajko
1 łyżka siemienia  lnianego
1 łyżeczka  gałki muszkatałowej
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól ,pieprz do smaku

Migdały namoczyć na noc, opłukać i zmiksować.
Szpinak pokroić na małe kawałki – przelać gorącą wodą na sicie , dodać podsmażony na patelni czosnek i pozostałe przyprawy.
Wymieszać kaszę jaglaną, migdały i jajko ze szpinakiem, ewentualnie doprawić.
Wyłożyć do prostokątnej (wysokiej na pasztety) foremki.
Piec w 180 *C  przez ok. 40 minut.

 

 

Ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami

 - 2 jabłka
- 6 jajek
- 25 dag białego sera
- 25 dag ugotowanej kaszy jaglanej
- marchewka
- 1/2 selera korzeniowego
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- limonka
- 3 łyżki suszonych żurawin
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki płatków owsianych
- łyżka masła
- 3 łyżki bułki tartej
- plastry jabłek

Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce
oddzielamy białka od żółtek jaj, przekładamy do osobnych miseczek, do każdej z misek dodajemy po 2 łyżki cukru
białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy, aż masa stanie się prawie biała
do żółtek dodajemy biały ser,
mieszamy dokładamy rozgotowaną kaszę jaglaną, utarte jabłka, startą surową marchewkę i starty seler korzeniowy (skropiony sokiem z cytryny, aby nie czerniał)
oprószamy 2–3 łyżkami mąki i mieszamy
na koniec dodajemy ugotowane w winie suszone żurawiny, skórkę i sok z połowy limonki, resztę mąki i ubitą pianę z białek; wszystko razem mieszamy
przekładamy masę na blachę wyłożoną na spodzie pergaminem, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą; z wierzchu posypujemy płatkami owsianymi,
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170–180ºC przez 25–30 minut, kroimy w kawałki i wykładamy na talerze, dekorując plastrami jabłek

 

Ciasto z kaszy jaglanej z suszonymi owocami

3/4 szklanki kaszy jaglanej
2 marchewki
3 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
5 jaj
50 g rodzynek
50 g suszonych śliwek
50 g suszonych jabłek
4 łyżki miodu
250 g twarogu
50 ml rumu

Kaszę jaglaną zalać 1,5 szklanki wody i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta, a kasza będzie miękka, ale nie rozgotowana. Suszone owoce posiekać na mniejsze kawałki, zalać rumem i odstawić do naciągnięcia. Można użyć innego alkoholu lub tylko zalać je gorącą wodą, aby zmiękły i napęczniały. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka utrzeć z miodem, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie mikserem i powoli dodawać ubite białka., mieszając łyżką. Wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 50 minut w temp. 180 st. C. W razie wątpliwości, czy ciasto jest już upieczone, lepiej potrzymać je nieco dłużej w piekarniku. Ciasto jest raczej wilgotne, więc na pewno nie wysuszy się, nawet jeśli będziemy je piec dłużej. Za wcześnie wyjęte opadnie.

 

Paparyka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

4 papryki
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szt świeżej kukurydzy lub puszka kukurydzy
200 g  groszku (może być mrożony )
1 jako
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
pieprz ,sól do smaku
1 łyżka świeżej bazylii ( lub ulubionych ziół)
2 łyżki oleju ( najlepiej tłoczony na zimno)
Zaczynamy od przygotowania kaszy jaglanej na sypko. Kaszę dokładnie opłukać, aż woda będzie czysta, kilka razy ją zmieniając. Kaszę wsypać do garnka , zalać szklanką wrzątku  i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu 10 minut, w tym czasie kasza wchłonie całą wodę. Odstawić . Cebulę pokroić w kosteczkę i dusić na łyżce oleju. Groszek rozmrozić i dodać do cebuli. Dodać kukurydzę z puszki lub świeżą kolbę wyłuskać ( można nożem , z góry na dół), czosnek drobno posiekać i razem z kaszą przełożyć  na patelnię z warzywami. Zdjąć z ognia, dodać jajko, bazylię i przyprawy, dokładnie wymieszać.

Z papryki ściąć  górną część, nie odcinając ogonka. Usunąć  włókna i nasiona. Tak przygotowane strąki papryki napełnić farszem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C , piec ok 30 minut.

Sałatka z kaszą jaglaną

Kasze gotujemy w wodzie  . Po ugotowaniu  studzimy .Szczypior siekamy i dodajemy do kaszy . Cieciorkę odcedzamy z zalewy i dodajemy do kaszy lub wrzucamy skiełkowaną. Jajka gotujemy studzimy i kroimy dość grubo. Pomidory kroimy w paseczki z ząbkiem czosnku  i dodajemy do sałatki . Cukinie kroimy w półplasterki solimy odstawiamy na ok 20 min płuczemy odcedzamy i dodajemy do sałatki .Paprykę pomarańczową kroimy w kosteczkę . Dodajemy pestki dyni. Wszystkie składniki mieszamy .Doprawiamy pieprzem i olejem rzepakowym  (najlepiej tłoczonym na zimno).

 

Kasza jaglana z pieczoną dynią i brokułami
100 g kaszy jaglanej
100 g pokrojonej w kostkę i upieczonej dyni
kilka różyczek brokuł
łyżka uprażonych płatków migdałowych
posiekany ząbek czosnku
sól, pieprz,

Kaszę jaglaną przelać wodą i ugotować, dodając pod koniec gotowania czosnek.
Brokuły ugotować na parze.
Kaszę wymieszać z brokułami, dynią i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przełożyć do miseczki i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

 

Sałatka pietruszkowa z kaszą jaglaną

3 pęczki natki pietruszki
1 cebula czosnkowa
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy (najlepiej tłoczony na zimno)
sól,pieprz , zioła (ulubione) do smaku
sok z cytryny
3 pomidory

Natkę dokładnie myjemy i osuszamy . Następnie drobno ją siekamy i wrzucamy do sporej miski. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i mocno ugniatamy dłonią. Pomidory  obieramy ze skórki ( wcześniej przelewamy wrzątkiem , a następnie zimną wodą) i wycinamy gniazdka nasienne, następnie kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski z cebulą i natką. Dodajemy również kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy oliwę (ok. 1/2 szklanki), doprawiamy solą morską, pieprzem  oraz sokiem z cytryny. Jeszcze raz mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Smacznego:)

 Kasza jaglana na słodko

-1 szklanka kaszy jaglanej,
- kilka daktyli,
- garść rodzynek,
- banan,
- ew. miód

- mus gruszkowy, lub jabłkowy.

Namoczyć daktyle i rodzynki, kaszę dobrze wypłukać (można również zostawić ją na trochę w wodzie, i dopiero wypłukać).
Ugotować kaszę z daktylami i rodzynkami (2,5 razy więcej wody niż kaszy), dodać do już ugotowanej banana, zmiksować wszystko na gładki krem przy pomocy blendera ręcznego. Jeśli jest mało słodkie, dosłodzić miodem. Krem trzeba od razu nakładać bo później może być ciężko, robi się on klejący i gęsty.
Do pucharka włożyć krem (1/3 wysokości), na niego mus owocowy i znów krem, przystroić rodzynkami lub owocami.
Można podawać na ciepło lub po ochłodzeniu.

Gołąbki z kaszą jaglaną i dynią

1 /2 kg pieczarek
2 łyżki masła
duża główka kapusty włoskiej
1 szklanka kaszy jaglanej
300 g dyni pokrojonej w kostkę
pieprz, sól, papryka w proszku
koncentrat pomidorowy

Kaszę jaglaną wypłukać na sitku,  ugotować zalaną 2 szklankami  wrzątku.
Kapustę obgotować przez 8 minut, wyjąć, ostudzić(wody nie wylewać).
Pieczarki pokroić na drobno i podsmażyć (do odparowania wody )na maśle
Kaszę wymieszać z pieczarkami i dynią, doprawić solą i pieprzem.
Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, wyłożyć nimi dno garnka. Pozostałe liście zdejmować ostrożnie, wykrajać zgrubiałą część, zawijać ciasno porcje farszu, układać gołąbki ciasno obok siebie w garnku. Gotowe gołąbki polać koncentratem, zalać wodą z gotowania kapusty, zagotować.Dusić na maleńkim ogniu  jeszcze pół godziny.

Smacznego :)

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii ALKALIZACJA I OCZYSZCZANIE ORGANIZMU. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>